Zelfreflectie 2

Kennismaking met de workshop

- Ashley Van Laer

Tijdens de projectweken was er een dag waarbij we met alle machine kennis mochten maken, in de lokalen niet veel verder van de gebouwen waar wij als NMCT ’ers les hebben. Echter had ik dit ‘nieuw’ gebouw nog nooit gezien. Het ligt wat verderop achter de bomen. In het gebouw waren er allemaal leerlingen aan het werken aan hun projecten. Sommige waren hun project nog aan het uitteken terwijl andere leerlingen al druk hun design waren aan het verwezenlijken, terwijl nog andere de laatste afwerkingen doorvoerden. Dit maakte wel indruk op mij. Dit is de plaats waar een device zijn werkelijke vorm kan aannemen, de plaats waar je jouw gedachten kan uitwerken tot iets tastbaar. Het mooie hieraan was da ik wist dat ik binnenkort hier ook mijn project kan gaan verwezenlijken. Maar vooraleer we dit konden moesten we wel wat oefenen met wat machines. We zagen onder andere hoe je een lasercutter moet gebruiken en de verschillende apparaten in de werkatelier.

Voor we het gebouw betraden wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten van heel het project gebeuren. Ik wist dat ik een koffie apparaat wou maken en dat het van alles moest kunnen, maar hoe ik alles tot een uiteindelijk device ging brengen. Daar had ik geen idee van. Toen we binnenkwamen had ik echt een wauw gevoel en was ik super geïnteresseerd, alle puzzelstukje kwamen bij elkaar in mijn hoofd. Ik ben er met een gevoel van zekerheid buitengegaan, want toen wist ik dat mijn project moest lukken, dat ik alles kan maken voor het apparaat, als ik mijn tijd maar goed indeel in dat klein maandje dat we krijgen voor ons project tot een goed einde te brengen.

Wat niet werd uitgelegd is wanneer en hoe we de lasercutters konden reserveren voor onszelf. Dus dat heb ik achteraf, na de uitleg nog gevraagd aan de docent. We moeten ons namelijk zelf op de lijst gaan zetten en dan onder begeleiding kunnen we de machine gaan bedienen. Op een gegeven moment vroeg ik me af wanneer we de 3D printer zouden gaan bekijken en toen vertelde ze mij dat het eigenijk niet de moeite is om te laten zien omdat het letterlijk zo simpel is als gewoon je usb stick erin te steken, je file aan te klikken en op de knop te drukken waarop printen staat.

Nadat we het werkatelier hadden gezien en heel de rondleiding hadden gekregen, wist ik al heel snel dat ik geen betere tijd had kunnen bedenken om mijn koffieapparaat te maken. Deze koffiemachine die volledig geautomatiseerd gaat worden vond ik daarom de uitstekende keuze voor het vak Project 1. Voor ik aan de opleiding begon zo’n 3 jaar daarvoor, nog voordat de eerste koffiemachines die je kan bedienen met een app op je smartphone bestonden. Kwam ik op het idee om een koffiemachine te maken die je met een app kan bedienen. Nu er al veel op de markt zijn moet ik toch zeker met een apparaat komen dat om mee te beginnen beter is dan alle voorgangers die nu bestaan.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *